2010-10-18

3 Decades of Einstürzende Neubauten... 2 Nights of Celebration!

Uzun zamandır beklediğimiz 30'ncı yıl turnesi nihayet 14 Ekim Perşembe akşamı Amsterdam Melkweg'de başladı. Sert, soğuk bir amsterdam akşamında melkweg'in kapısından içeri girdiğimizde iki gecelik konser serisinin ilk akşamındaki programın "çeşitli yayınlanmamış video gösterimleri, Blixa Bargeld'in solo gösterisi "Rede Speech" ve Alexander Hacke ile dünya tatlısı karısı Danielle De Picciotto'nun proje grubu "Hitman's Heel" konseri olacağı düşüncesindeydik. Ta ki girişten sonra Danielle ile buluşuncaya kadar! Danielle gecenin programında Einstürzende Neubauten'ın da sahne alıp bugüne kadar konserlerde hiç çalmadıkları ya da uzuun zamandır çalmadıkları şarkılardan bir liste ile sahne alacağını söylediğinde heyecan katsayısı arttı. Melkweg içerisinde birden fazla konser salonu barındıran bir mekan. İlk gecenin salonu ufak, samimi bir salondu. Yayınlanan videolar arasında grubun bile ilk kez gördüğü bazı kayıtların olması sevimli bir bilgi olarak tarafımıza ulaştı. Ama yine de video bölümü beklediği ilgiyi göremedi ve seyircinin laflayıp birasını içeceği bir zaman diliminde arka plan olarak kaldı.

Sahneye giren iki görevli hızla sahnenin sol ön bölümüne bir tabure ve Baby Blue Bin yerleştirmeleri Grundstueck Grosse beklentisini ortaya çıkarmıştı ki Einstürzende Neubauten sahnedeki yerini aldı! Gülümseyerek seyirciyi selamlayan grup yerlerini aldıktan sonra Hacke tabureye oturdu ve metronom yutmuşcasına şarkının giriş bölümüne başladı.

Bargeld ve Hacke Grundstueck I öncesi sohbette
GS I loopa girmiş, hipnotize edici ritmi ve Blixa Bargeld'in mırıltıları eşliğinde sona yaklaştığında yükselen ritim Bargeld'in "Wir sind gekommen die geschenke abzuholen" çığlığıyla kulaklarımıza patladığında GS II'ye devrilmiştik. "We have come to collect the gifts"diye çığlıklar atıyordu sahnede Herr Blixa Bargeld... Biz de aynı sebepten oradaydık! Ve hatta bizim gift'imiz o idi! Tüm grup kopmuş, büyük bir gürültü ile Bargeld'in çığlıklarına coşmuş bir gürültü ile eşlik ediyorlardı.

Wir sind gekommen die geschenke abzuholen
"We have come to collect the gifts"
GS II
GSII henüz adını almadığı dönemlerde destekçileri tarafından "Industrial Monks" adı ile tanınan GS III'e geçildi ve tüm bu Grundstueck Grosse çılgınlığının ardından Halber Mensch dönemi güzelliklerinden Seele Brennt yüzümüzde tuhaf bir gülümseme, sahneye dakikalarca boş gözlerle bakmamıza sebebiyet verdi. Uzuuun yıllar olmuştu Seele Brennt ile karşılaşmayalı, bu sevimli karşılaşmanın ardından sahnede Jet Turbine olmadığı halde çalınan Total Eclipse of The Sun yüzümüzdeki gülümsemenin kalıcılığını sağladı. Unruh'un enerjisi sayesinde Jet Turbine'ın eksikliğini pek de hissetmedik aslında. İndiler sahneden! Bir anda! Çok kısa sürmüştü, inanamadık ve alkış, çığlık, ıslık derken tekrar geldiler ve bu sefer daha şaşırtıcı bir tını kulaklarımıza çarptı. Evet evet yanlış duymuyorduk, Sand çalıyordu. Lee Hazelwood - Nancy Sinatra yorumu ile tanınan, Blixa Bargeld'in deyimiyle "Pseudo Pop Song" sand ile alkışlar eşliğinde uğurladık Neubauten'ı bu kısa program akşamında...

Ardından sahne boşaltıldı ve Blixa Bargeld, "Rede Speech" performansı için 3 loop pedalı ve tek mikrofon ile bize Solar System'i simüle etti. Anlatılmaz yaşanır bir durum bu (ya da dvd'sini alıp izleyebilirsiniz). Kızının 2 yaşına girdiğinden bahsetti biraz, babalık yaramış diye düşündürdü, sıcak sevimli bir hali vardı sahnede.

asteroids asteroids asteroids asteroids

45 dakika kadar sahnede sesiyle çeşitli atmosferler yaratıp bu atmosferlerin içine çığlıklar ekleyerek kulaklarımızı mest ettikten sonra teşekkür ederek ayrıldı.

kuyruklu yıldızların geçerken çıkardığı sesi düşünebiliyor musunuz?
işte bu adam düşünüyor ve hatta simüle ediyor

Son olarak Alexander Hacke ve sevgili eşi Danielle De Picciotto'nun proje grubu Hitman's Heel sahne aldı. Folk Rock tadında bir setlist ile "An Evening with Einstürzende Neubauten" gecesi sona erdi.
Hitman's Heel

Esas konser akşamını da yakında yazacağım sanırım...

4 yorum:

travis and tyler durden dedi ki...

esas konser akşamını yazmadın usta hala?

headcleaner dedi ki...

nasıl olsa kimse okumuyo diye yazmıyom :))

Travis and Tyler Durden dedi ki...

:)))
evladım o zaman bundan sonra yazdığın 3 yazıyı kime yazdın?

headcleaner dedi ki...

son bir ayda giren kişi sayısını görünce o 3 yazıyı kime yazdığım sorusunu ben de sordum kendime... cevab veremedim!

Heliantus Annus

Su perisi Clytia, Apollo'ya ölesiye aşıktır. Apollo ise Leucothea'ya aşık olduğundan beri onunla ilgilenmemektedir. Clytia, Apollo...