2009-02-27

Kebap Rüyalar

Rüyada kebap görmek, nedenleri ve yan etkileri ile ilgili değil başlığımız, 80'li yıllarda Düsseldorf'tan çıkmış ve Alman Yeni Dalgasının (Neue Deutsche Welle) önemli gruplarından biri olan Deutsch-Amerikanische Freundschaft namı diğer D.A.F.'ın ilk single'ı. D.A.F. aynı zamanda müzik dünyamızda önemli bir yeri olan Mute Records adlı ingiliz bağımsız (o zamanlar) plak şirketinin piyasaya çıkarttığı ilk albüm olarak sevimli bir önem taşımaktadır. Mute Records tarafından Stumm serisi olarak nitelendirip etiketlediği ilk albüm Alles ist Gutt 1981 yılında piyasaya çıktığında albümde bulunan "Der Mussolini" adlı şarkı skandala yol açmış ve grup nazizm yanlısı olmakla suçlanmıştı. Günümüzde Rammstein'ın içinde bulunduğu duruma benzettiğim bu durum grup tarafından ısrarla reddedilmişti.


Deutsch-Amerikanische Freundschaft'ın blogumuza misafirliğinin sebebi grubun piyasaya çıkarttığı ilk single olan Kebabträume adlı şarkı. Almanyada yaşayan türklerden kafası karışmış punk çocuklar olduklarını iddia ediyorlar bu şarkının ardından, biz de 80'li yıllarda almanyada punkların, "azınlık olduğunu düşündükleri" türkleri nazilere karşı korumak için sokak savaşlarına çıktıklarını biliyoruz (o dönem tanıdığımız, sevdiğimiz alman punklardan ya da anlamsızca kendimizi izmirde saat kulesinin altında gelen geçenler ve kıyafetleri ile ilgili bir oyun oynarken yanımıza oturan kriminal almancılardan!). Yine 80'lerde türklere karşı nefretin ve şiddetin arttığı yıllarda nazilerin gösteri yapacağını haber alan alman punklarının trenlerle frankfurt'a aktıklarını biliyoruz (keşke o günlerde elimizde olan bir iki şahane fotoğrafı da saklayabileymişiz) .

Evet şarkımız berlin duvarı yakınlarında (kreuzberg) kebap rüyaları görüyor, yeni izmir doğu almanyada yeşerecek, yeni liderimiz atatürk, bizler yarının türkleriyiz diyor. merak edene orjinali (merak eden google translate hizmetinden güzel bir ingilizcesine erişebilir).
Kebabträume in der mauerstadt,
Türk-kültür hinter stacheldraht
Neu-izmir ist in der DDR,
Atatürk der neue herr
hürriyet für die sowjetunion,
In jeder imbißstube ein spion
Im zk agent aus Türkei,
Deutschland, Deutschland, alles ist vorbei

Kebabträume..

Miliyet...

Kebabträume...

Miliyet...
Wir sind die Türken von morgen.
Wir sind die Türken von morgen...
Aşağıdaki butona tıklayıp dinleyebilirsiniz...

1 yorum:

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Şarkı iyi. Sözlerinden anladığımı kadarıyla ile Türk gazeteleri hakkında bi şarkı. Kebap ve Atatürk var. Güzel bence. Post modern bence...

Heliantus Annus

Su perisi Clytia, Apollo'ya ölesiye aşıktır. Apollo ise Leucothea'ya aşık olduğundan beri onunla ilgilenmemektedir. Clytia, Apollo...